Per 1 oktober 2019 zijn bij alle Nederlandse tankstations de brandstoflabels aangepast conform de Europese regelgeving. Zi is de bekende Euro95 vervangen door E10 welke maximaal 10% ethanol (voorheen 5%) bevat.

Is de nieuwe E10 brandstof geschikt voor mijn Yamaha:
–  Ja* voor Yamaha buitenboordmotoren (incl Waverunners) gebouwd na 2003.

*De E10 benzine bevat 10% ethanol toevoeging en heeft een aantal negatieve bijwerkingen waardoor extra aandacht noodzakelijk is. Zie ook: https://www.e10check.nl/waarom-deze-check/

  • Veroudering van de benzine; de ethanol toevoeging zorgt ervoor dat de kwaliteit snel achteruit gaat, na een paar maanden is de benzine niet meer bruikbaar
  • Vervuiling van het brandstofsysteem; ethanol is een oplosmiddel welke bepaalde materiaal samenstellingen (rubber en kunststoffen) van het brandstofsysteem aan kan tasten, waardoor vervuiling van het brandstofsysteem ontstaat. Deze vervuiling kan verstopping van brandstofpomp, carburateur of injector veroorzaken.
  • Poreus maken van benzineslang; door de sterke oploswerking van ethanol kunnen benzine slagen poreus en zelfs lek raken.
  • Aantrekken van water; ethanol zal vocht/water aantrekken waardoor de kwaliteit van e benzine minder wordt en kan leiden tot roestvorming.

Om de negatieve bijwerkingen van ethanol te compenseren adviseer Yamaha het gebruik van Yamalube additieven.

Door het gebruik van Yamalube “Fuel system Cleaner” additief in de zomer zal het brandstofsysteem van uw Yamaha in topconditie blijven, het zorgt er ook voor dat de benzine zijn kwaliteit behoudt.